February 11, 2010

Homemade Rempah Kabsa

Chome sangat berterima kasih kepada blog Resepi Raidah.
Daripada blog ini, Chome dapat buat nasi kabsa dengan rempah buatan sendiri! Nyum! Nyum..
Kalau tak, mana nak cari di Malaysia rempah kabsa ini yer? Apa lagi... giling, jangan tak giling tau...

Rempah Kabsa (Untuk buat nasi Arab)
1 sudu makan:
bunga cengkih*
lada hitam*
jintan manis*
jintan putih*
buah pelaga putih*
buah pelaga hitam* (black cardamom pods)
2 sudu makan biji ketumbar*
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan serbuk kunyit

Goreng tanpa minyak bahan-bahan bertanda * sehingga naik bau dan angkat.
Kemudian kisar bahan sehingga hancur.
Catatan:
Didalam resepi asal, halia perlu dicampur sekali. Maka, bila nak masak nanti, jangan lupa masukkan halia. Lebihan rempah kering boleh disimpan didalam botol untuk resepi lain pula. Boleh digunapakai untuk semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.

No comments:

Post a Comment